Ken uw type golfbal en speel beter!

4 juni 2019

Nieuwe innovaties van golfballen; weinig spin van de tee voor extra afstand, veel spin op ijzer slagen, zacht gevoel voor optimale prestatie. Dit zijn teksten die je hoort tijdens reclames over golfballen. Vaak gaan deze reclames ook nog eens over de “duurste” tour performance ballen. Het is natuurlijk logisch wanneer een tour speler een bal gebruikt, dat deze wel goed moet zijn. Deze ballen zijn ook goed, maar niet geschikt voor iedere speler. Wat veel relevanter is, is het fitten en laten aanmeten van de juiste golfbal bij een bepaald type speler. Wilt u echt profijt hebben van een bal, kies dan niet direct voor de duurste bal, maar kies er een bal die bij uw spel past.

Er is een golfballen merk dat beweert dat 75% van de golfers met een verkeerde golfbal speelt. Wij kunnen dit niet bevestigen noch ontkennen. U kunt zelf nagaan of u een ander type bal speelt dan welke wij in dit artikel aanraden.

Speelt u met verschillende golfballen? Dan behoort u bij de genoemde 75%. Het effect van spelen met verschillende ballen staat beschreven in het eerste artikel.

Ballen voor extra distance, extra zacht of optimale controle. De keuze is enorm, kiezen is lastig, en helaas kan er niet getest worden in de (online) winkel.

Iedere fabrikant produceert verschillende golfballen voor verschillende golfers. De verschillende types golfballen zijn in te delen in vier categorieën. De keuze lijkt erg groot door de hoeveelheid merken en types .

De vier categorieën waar de golfballen zijn in te delen zijn:

  • tour performance (altijd 3 tot 5 lagen)
  • feel type golfballen
  • straight shot
  • distance (meestal 2 lagen)

Wij gaan nu iedere categorie bespreken en uitleggen welk type golfer profijt heeft van de verschillende types golfballen.

Tour performance ballen

Bent u een golfer die competitief is. Heeft u een hoge swingsnelheid (+- 100mph met de driver), genereert u genoeg lengte en heeft u vooral veel controle over de bal. Dan is een tour performance bal geschikt voor u.

Deze golfballen genereren veel spin. Hierdoor kunt u ze tijdens het pitchen en chippen snel op de green laten stoppen, met het chippen de bal laten rollen of juist een hoge bal slaan met veel spin. Alleen spelers met erg veel controle over de bal hebben profijt van deze ballen.  

Als u over de bovenstaande vaardigheden beschikt bent u waarschijnlijk al een single handicapper. Wij raden u dan ook aan om als single handicapper met tour performance golfballen te spelen.

Golfers die (nog) geen single handicap hebben raden wij af om met deze golfballen te spelen.  

Distance ballen

Heeft u moeite met het halen van langere afstanden? U heeft geen moeite om de bal recht te houden. Het kost u meer slagen om naar de green te komen, omdat u de afstanden niet haalt. Uw swingsnelheid is niet hoog en de balvlucht is laag. Herkent u uzelf? Dan is de distance bal geschikt voor u. Deze bal zorgt ervoor dat u verder gaat slaan met dezelfde swingsnelheid. Het voordeel voor u met deze bal, is dat u makkelijker en in minder slagen de green kunt halen. De distance bal geeft weinig spin waardoor deze langer doorrolt. Op deze manier worden langere afstanden geforceerd.

Het nadeel is dat veel van deze golfballen hard aanvoelen, omdat deze een surlyn cover hebben. Tevens zorgt deze cover voor weinig spin.

Deze bal is geschikt voor beginnende golfers en golfers met een midden handicap die een lage balvlucht hebben en kortere afstanden slaan. Handicap 54-28.

Niet geschikt voor golfers met een hogere swingsnelheid.

Straight shots ballen

Bent u een golfer die de bal veel curve meegeeft, wat resulteert in het slaan van hooks of het slicen van de bal. Bent u vaak uw bal aan het zoeken? Kost het u veel slagen om de bal steeds uit het bos te krijgen of heeft u veel strafslagen vanwege verloren of waterballen. Lijnt u om deze reden vaak naar rechts of links op om de bal in de baan te houden. Dan zijn golfballen die de spin reduceren geschikt voor u. Dit zorgt er namelijk voor dat de bal minder afwijking heeft naar links of naar rechts.

Deze golfballen zijn vrijwel identiek aan een distance golfbal. Het enige verschil is dat dit de “distance” golfballen voor lage swingsnelheiden zijn.

De straighter shot golfballen zouden wij aan wilde/agressieve swingers met een hoge/midden handicap aanbevelen. Handicap (54 tot en met 18)

U hoeft nu niet meer extreem rechts of links te mikken van uw target.

Feel type ballen

Deze golfballen komen qua gevoel en prestatie in de buurt van tourballen. Dit type golfbal is vaak net iets goedkoper dan de tourballen. Wanneer afstand en accuratesse geen probleem zijn voor u, maar u het gevoel heeft dat u het op de greens laat liggen dan is dit de bal voor u. Wel moet u van een zachte gevoel houden wilt u deze golfbal kiezen.

Dit type bal is de type net voor de tour performance bal. Deze golfballen geven goede spin, maar staan vooral bekend om het zachte gevoel. Deze golfbal is geschikt voor het behalen van de single handicap, (20.0 – 8.0).

Voor hogere handicappers is deze golfbal minder geschikt vanwege de spin die deze bal geeft. Dit zorgt ervoor dat deze of te veel afwijkt, hoog vliegt en weinig rolt en dus afstand verliest.

Wij willen voorop stellen dat wat beschreven staat in dit artikel aanbevelingen zijn. Er is van gemiddelde golfers uit gegaan en daarvoor is een type bal geselecteerd. Als u zich prettiger voelt bij het kiezen van een ander type golfbal, of een beter resultaat ervaart met een andere bal dan raden wij aan om deze bal te (blijven) spelen. Het belangrijkste is om in ieder geval met 1 soort bal te spelen. Vertrouwen en een goed gevoel zijn minstens zo belangrijk op de golfbaan.

 

Golfbal Kenmerken golfer
Tour performance * Hoge swingsnelheid (+- 100 mph met de driver)
* Controle over de bal
* Single handicap
Feel type * Houd van een zacht gevoel
* Mist gevoel op en rond de greens
* Handicap 20.0 t/m 8.0
Straight shots * Wilde swing
* Veel ballen die afwijken
* Handicap 54.0 t/m 18.0
Distance * Lage swingsnelheid
* Lage balvlucht
* Weinig lengte in de slagen
* Handicap 54.0 t/m 28.0

Heeft u uw type golfbal gekozen, maar weet u niet welke type van welk merk golfbal bij u hoort, blijf ons dan volgen. In ons volgende artikel zal beschreven worden welke merken met hun type golfballen in welke categorie passen. Daarnaast zal er een test proces beschreven worden.

Volg ons op

Facebook     @nassaugolf

Instagram   @nassaugolfballs

Choose your country/language: Nederland France Deutschland United Kingdom België/Belgique Italia España Česko Danmark Sverige Magyar Köztársaság Schweiz/Suisse
Send this to a friend