Waarom het gebruik van verschillende golfballen jou extra slagen kost

16 november 2022

waarom het gebruik van verschillende ballen jou extra slagen kost. 

Blijft je handicap gelijk of gaat die maar moeizaam naar beneden? Terwijl je een nieuwe set hebt laten aanmeten, iedere week lessen neemt en uren traint om die handicap maar omlaag te krijgen. Dit artikel gaat je helpen om heel simpel je handicap omlaag te krijgen

Welke golfbal speel je? Menig golfer zal antwoorden “Welke ik als eerste uit mijn golftas haal”.
Het antwoord op deze vraag zal er in de meeste gevallen op neerkomen dat er geen vast merk of type golfbal gespeeld wordt. De gedachte die heerst is dat het niet uitmaakt met welke golfbal je speelt. Hij is wit, soms een kleurtje, rond en hij vliegt.
Gek genoeg wordt voor het kiezen van nieuwe golfclubs veel tijd en energie uitgetrokken. De clubs moeten vertrouwd aanvoelen, ze moeten bij de speelstijl passen en het liefst moet er verder mee geslagen kunnen worden dan met de vorige set.
De tijd en energie die gestoken wordt in de clubs, wordt niet gestoken in het kiezen of laten fitten van een golfbal.
Best bijzonder dat er zo over wordt gedacht, als je nagaat dat de golfbal het enige product is wat iedere slag gebruikt wordt. Waarom zou je dan niet een golfbal kiezen die bij je spel past?

De vraag is: heeft het spelen van verschillende golfballen effect op je spel en maakt het uit welke golfbal je speelt? Het antwoord hierop is duidelijk ja.
In dit artikel wordt er niet vertelt welke bal er gespeeld moet worden of dat duurdere ballen beter zijn, want dit is niet zo. Maar spelen met een vaste golfbal kan zomaar 5 slagen schelen tijdens een rondje golf.

Wat is het effect van een andere golfbal? 
Er zijn heel veel soorten golfballen op de markt. Iedere golfbal heeft andere eigenschappen en presteert daarom ook anders. De een hoeft niet persé beter te zijn dan de ander. De ene bal kan voor u heel goed werken, maar is totaal niet geschikt voor uw medespeler. Doordat iedereen een andere speelstijl heeft, is het belangrijk om een bal te kiezen die bij u past en daarbij te blijven. Tijdens verschillende afslagen wordt er ook niet gewisseld van driver. Naast het feit dat het heel duur is om zoveel drivers aan te schaffen, voelt het vreemd om weer een andere driver vast te hebben. Het idee ontstaat dat er verschillende afslagen geslagen worden en het vertrouwen in het spel gaat omlaag. Vertrouwen is net zo belangrijk als een goede swing.

Algemeen is bekend dat harde golfballen verder gaan en minder spin geven en dat zachte golfballen meer spin geven en zacht aanvoelen tijdens het putten.  Een type golfbal heeft echter veel meer effect dan alleen gevoel en spin.

Verschillende type golfballen kunnen verschillende afstanden geven met dezelfde snelheid tijdens het putten. Het verschil in afstand kan meerdere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn:
Een zachte cover absorbeert veel meer slagsnelheid dan een hardere cover. De ene bal schiet sneller van het blad af dan de ander. Een stroeve cover zorgt ervoor dat de bal sneller stil ligt dan een gladde cover. Wanneer er tijdens een ronde met verschillende golfballen geput wordt, leidt dit niet tot constantheid.
De verschillen in golfballen zijn ook te zien tijdens andere aspecten van het spel. Verschillende ballen zullen verschillende spin geven tijdens het chippen. Niet alleen tussen een harde en een zachte bal, maar ook tussen twee zachte ballen van verschillende merken zit een verschil in hoeveelheid spin en rol. Dit effect is te zien op alle manieren van chippen. Zowel met een 56 graden wedge als een ijzer 7.

Eerder werd er geschreven dat tijdens het kiezen van een nieuwe set afstand een belangrijke factor is voor het kiezen van een bepaald merk of soort clubs. Ondanks dat er iedere keer met dezelfde club gespeeld wordt kunnen de afstanden verschillen. Dit zou heel goed aan de golfbal kunnen liggen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar golfballen. Uit het onderzoek is gebleken dat tussen verschillende golfballen de afstandsverschillen op kunnen lopen tot 35 meter. Dat kan er dus voor zorgen dat u geen ijzer 8, maar een ijzer 6 naar de green moet slaan of dat u dezelfde put maakt maar dat de bal nog een meter van de vlag ligt.

Naast afstand kan de fairway ook vaker gevonden worden als de juiste golfbal wordt gespeeld.  Golfballen die veel spinnen, geven naast veel backspin ook veel sidespin. Wanneer er tijdens een drive, hybride of lang ijzer het clubblad iets te veel dicht of open staat zal deze bal flink naar links of rechts vliegen (al dan niet met een boog vanwege de sidespin). Daarentegen zal een weinig spinnende golfbal bij diezelfde slag met een gesloten of open clubface een veel kleinere afwijking naar links of naar rechts hebben.

Choose your country/language: Nederland France Deutschland United Kingdom België/Belgique Italia España Česko Danmark Sverige Magyar Köztársaság Schweiz/Suisse
Send this to a friend